Цифрова грамотність педагогів

26 мая 2023 - Администратор
Цифрова грамотність педагогів

Сучасні педагоги повинні швидко та ефективно реагувати на виклики життя, володіти новими цифровими засобами, уміти створювати безпечне інформаційне середовище, захищати особисту інформацію в цифровому просторі. Цифрова грамотність - навичка, без якої у XXI столітті неможливо обійтися, особливо, коли мова йде про сучасного педагога в умовах дистанційного та змішаного навчання.

Цифрова грамотність визнана в ЄС однією з восьми ключових компетенцій для навчання протягом усього життя. Педагогам необхідно слідкувати за новими тенденціями у цифровому середовищі та володіти цифровою грамотністю на високому рівні. Епоха діджиталізації вимагає від кожного фахових знань та вміння користуватися освітніми онлайн-платформами, сервісами для дистанційного навчання та ін.

З метою професійно-особистісного розвитку, удосконалення цифрових навичок у ДНЗ «Здолбунівське вище професійне училище залізничного транспорту» організовано навчальний курс для педагогічних працівників училища «Цифрова грамотність».

Програма курсів, складена відповідно до змісту навчально-виробничої діяльності та вимог до рівнів знань і вмінь педагогів, а також згідно із запитами, бажаннями та можливостями кожного, містила цікаві теми: сервіс для створення інтерактивних аркушів, цікаве опитування у формі гри, створення та редагування відеороликів, сучасних портфоліо та презентацій, інструктивної картки до дистанційного уроку тощо. Навчання проходило цікаво, чітко та лаконічно. Заняття проводила викладач математики Ольга Корчинська, яка досконало володіє сучасними комп’ютерними технологіями та впевнено користується інтерактивними засобами навчання. Як показник засвоєння певної теми - кожен слухач курсів виконував обов’язкове домашнє завдання.

Для професійного зростання педагога важливо формувати уміння аналізувати власну роботу, власні результати та досягнення, визначати для себе подальші завдання. Підведення підсумків – це частина роботи педагогів. Підсумком курсу з цифрової грамотності стало  діагностування та анкетування педагогів училища в рамках роботи педколективу над науково-методичною темою. Вручення сертифікату, який засвідчив, що педагог успішно завершив курс «Цифрова  грамотність», стало результатом підвищення кваліфікації.

 Навчання цифрової грамотності - це нова сходинка пізнання, перш за все, у плані професійного зростання і досвіду педагога, яка необхідна для безпечного та ефективного використання цифрових технологій та ресурсів інтернету, усвідомлення важливості цифрової безпеки та розширення можливостей дистанційного спілкування під час освітнього процесу.

 

Copyrights ©2021 by ДНЗ "Здолбунівське вище професійне училище залізничного транспорту"